Charmozín modrotemenný

15. září 2010 v 21:20 |  Papoušci

Charmozín modrotemenný

(Charmosyna diadema)

Třída: Ptáci
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Loriovití (Loriidae)
Druh: Charmozín modrotemenný (Charmosyna diadema)
Výskyt: Indonésie
Velikost: 18cm
Charmozín modrotemenný

Popis
Samec nebyl popsán.
Samice je zelená, čelo, uzdička, prsa a břicho světle zelené, líce a hrdlo žlutavé, temeno hlavy fialově modré, okolí řitního otvoru červené, spodní krovky křídelní jsou zelené, stehna s modrofialovým nádechem, ocas z vrchní strany zelený, okrajová pera ze spodní strany u báze červené a černé, jinak olivově žlutá, na špici žlutavá, úzké okruží oka hnědavé, duhovka pravděpodobně oranžově hnědá, nohy oranžové, zobák oranžový až červený.
Mladí ptáci jsou neznámí.

Poddruhy
V současné době není uznáván žádný poddruh tohoto papouška

Mutace
Žádné mutace nejsou známé

Rozšíření
Nová Kaledonie. Pokud žije, tak v nepřístupných mlžných lesích pravděpodobně v okolí Mt.Panié, Mt.Humboldt a Kouakoué (Bregulla 1993)

Život v přírodě
O jejich životě nejsou žádné relevantní informace. Pravděpodobně se však jeho způsob života nebude příliš odlišovat od jiných, blízce příbuzných druhů rodu Charmosyna.

Potrava
Neznámá.

Chov v zajetí
Charmozin modrotemenný nebyl nikdy v zajetí chován.

Ochrana a obchod
Přestože se jedná o nejohroženějšího příslušníka čeledi Loriinae, je s podivem, že je zařazen do přílohy II úmluvy CITES a ne do přílohy I. Jeho stavy v přírodě nejsou jednoznačně známy. Něktří skeptičtí biologové ho považují již za vyhynulého, nicméně podle relativně nedávných zpráv by mohl přežívat v nepřístupných oblastech Nové Kaledonie (Bregulla 1993). Podle předpokladů IUCN se jeho stavy spíše snižují díky různým vlivům (ztráta území, útoky predátorů, ptačí malárie a jiné choroby). Nicméně v některých odborných kruzích panuje mírný optimismus, protože o charmozinech je známo, že je nesmírně obtížné je spatřit, migrují, a jsou velmi nenápadní. Předpokládaná populace však nebude početná a proto je zařazen do kategorie kriticky ohrožených druhů. Zatím jediný možný způsob jeho "ochrany" je organizování expedic na jeho nalezení a zjištění základních životních podmínek a rozšiřování přírodních ochranných pásem v místech jeho předpokládaného výskytu.

Poznámka
Tento Charmozin je znám pouze podle dvou muzejních exemplářů, které byly získány v roce 1859. V současné době je znám již jen jeden poškozený exemplář uložený v Museum National d´ Historie Naturelle v Paříži. Poslední doložená zpráva o jeho existenci pochází z roku 1913. I v další době se objevovaly zprávy o jeho existenci, avšak nejsou nijak doloženy a některé z nich nejsou věrohodné (1920, 1953, 1954, 1976). Koncem minulého století byly organizovány expedice na jeho znovuobjevení, a to jak soukromými osobami tak, tak i institucemi, avšak bez úspěchu.

zdroj:-
http://papousci.chovzvirat.com/druhy/charmozin-modrotemenny.html
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama