Papoušíček vrabčí

15. září 2010 v 20:44 |  Papoušci

Papoušíček vrabčí

(Forpus passerinus)

Třída: Ptáci (Aves)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)
Druh: Papoušíček vrabčí (Forpus passerinus)
Výskyt: Kolumbie, Bolívie, Brazílie, Venezuela
Velikost: 12 cm
Hmotnost: 20 g, záleží na subspecii
Kroužek: 3,5-4,0 mm
Počet vajec: 3-7 ks
Inkubační doba: 20-21 dní, mláďata vylétávají po 5 týdnech
Potrava: směs pro malé a střední papoušky
Papoušíček vrabčí
Rozšíření a život v přírodě:
Ve volné přírodě můžeme papoušíčka vrabčího nalézt na území států: Brazílie, Venezuela, Jamajka, obývá především tropické pralesy v povodí Amazonky, ale také pobřežní lesy. Je to pták v Jižní Americe značně rozšířený a mnohdy se zdržuje ve velkých hejnech, která zalétávají do vesnic, na kukuřičné plantáže a do ovocných sadů. Obvykle si staví hnízdo v dutinách kmenů nebo větví od února až do srpna, tedy po období dešťů. Živí se plody, různými bobulemi, semeny, pupeny stromů, atd...

Početnost v Evropě:
Tento papoušek byl objeven již v roce 1611 a v 1648 byla pořízena jeho první kresba. Linné ho však pojmenoval a systematicky zařadil až 1758. K nám se dostali koncem 19.st. Po 2. světové válce zcela vymizel z našich chovů. Ani dnes není početní stav nikterak přiznivý a určitě nepatří mezi nejběžnější druhy. Ovšem vzhledem k jeho relativní nenáročnosti na chov by jeho početnost v ČR měla v blízké době stoupat.

Popis nominátní formy passerinus podle Vašíčka:
Samec: žlutavě zelený, na čele, lících, spodní části těla, spodních zádech a kostřeci výrazněji bledší, na týlu a zadní straně krku s šedavým odstínem. Někteří ptáci mají kostřec a spodní záda s bledě modrým nádechem. Krovky ruční, kratší letky ruční a spodní krovky křídelní jsou fialově modré, letky loketní bledě modré, spodní strana letek modravě zelená. Ocasní péra jsou zelená, zespodu bledší, zobák je rohový, duhovka tmavě hnědá, běhák hnědavý. Samice: podobná samci, místo modré všude zelené zbarvení, čelo je žlutější Mladí: podobní dospělým, pouze matnější zbarvení

Chovatelské zařízení a chov:
Papoušíček vrabčí není nikterak náročný jak na chov, tak ani na ochočení, je to mírumilovný papoušek, který má podobný hlasový projev jako naši vrabci domácí. V mimohnízdním období může svoji ubikaci sdílet i s jinými ptačími druhy. Názory na chov po více párech jsou značně diferenční. Podmínkou je jako u většiny skupinových chovů prostorná voliéra. Pokud chceme usilovat o odchov papoušíčka vrabčího v kleci, neměli bychom mu nabízet větší množství olejnatých semen, po kterých dochází k tloustnutí a zároveň tak k neplodnosti ptáka. Jako základ stravy podáváme směs pro malé a střední papoušky. Doplňkem může být ovoce, zelenina, různé bobule, zelené a klíčené. Ve voliéře by neměl kromě sépiové kosti chybět ani grit nebo písek na trávení. Papoušíček vrabčí se rád vystavuje dešti někdy až do úplného promáčení, naopak na koupání v misce si moc nepotrpí. Nynější populace je relativně otužilá a může být chována v celoročních voliérách, ve kterých by teplota v zimních měsících neměla klesnout pod 0°C. Papoušci vrabčí mají vysokou reprodukční schopnost. Pokud zajistíme optimální chovatelské zařízení a do kryté části voliéry zavěsíme budku, tak po páření naklade samička 3-7 vajíček. Po 20-21 dní se začínají líhnout mladí. Vylétávají ve staří 5 týdnů. Není výjimkou, že chovný pár vyvede až 3 hnízda za jednu sezónu.

Poddruhy a kříženci:
V Jižní americe se vyskytuje 5 subspecií: Forpus passerinus passerinus, Forpus passerinus viridissimus, Forpus passerinus cyanophanes, Forpus passerinus cyanochlorus, Forpus passerinus deliciosus. Pár exemplářů bylo nalezeno také v Západní Indii, ovšem bylo zjištěno, že se jedná o uměle vytvořenou populaci, vypuštěnou ve Francii. Kříženci byli odchováni s andulkou.

zdroj:-
http://papousci.chovzvirat.com/druhy/papousicek-vrabci.html
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama