vari černobílý

19. září 2010 v 15:36 |  zvířata z divočiny
Varecia variegata variegata
Black-and-white Ruffed Lemur
Třída: Savci
Řád: primáti
Kde v zoo: v létě Ostrov lemurů vari, v zimě chovatelské zázemí
Výskyt: východní Madagaskar
Hmotnost: 3,2 - 4,5 kg
Délka těla: 51 - 65 cm, délka ocasu: 56 - 65 cm
Věk: až 19 let
Charakteristika:
Lemuři patří mezi poloopice. Od většiny primátů se odlišují dlouhým, huňatým ocasem, hlavou protaženou v černý neosrstěný čenich a krátkými boltci. Žijí převážně na stromech, takže jejich ruce a nohy jsou přizpůsobeny pro uchopování (i když nejsou tak obratné jako u opic a lidoopů). Mají ploché nehty na všech prstech vyjma druhého prstu na zadní noze, který má místo nehtu dlouhý čistící dráp na pročesávání srsti. Tělo je kryto jemnou vlnitou srstí, kterou pročesávají tzv. hřebínkem, tvořeným spodními řezáky a špičáky. Celkový počet zubů je 36. Dalšími typickými znaky jsou pigmentové skvrny na sítnici - při silnějším osvícení jejich oči ve tmě světélkují a četné pachové žlázy. Slepý vak u žaludku a dlouhé slepé střevo souvisejí převážně s vegetariánským jídelníčkem.
Lemur vari je největší a zároveň asi nejhezčí žijící zástupce čeledi. Vyskytuje se ve dvou barevně odlišených poddruzích.Černobílou formu, typickou pro většinu obývaného území, nahrazují v pralesích poloostrova Masoala červenohnědě zbarvená zvířata.

Prostředí a stanoviště:
Lesní biotopy.

Způsob obživy:
I když je stejně jako ostatní lemuři všežravý, v jeho potravě výrazně převažuje ovoce.

Způsob života - sociální struktura:
Lemuři vari patří mezi soumračná zvířata. Nejaktivnější jsou zrána a v podvečer. 95% času tráví vysoko na stromech. Na zem sestupují jen výjimečně. Odpočinek tráví v hnízdech, která si staví v korunách stromů. Lemuři vari se sdružují do skupin čítajících 4 až 20 jedinců. Dominantní jsou dospělé samice, které si aktivně obhajují své teritorium.

Rozmnožování:
Ze všech lemurů mají lemuři vari nejkratší březost. Trvá 90 - 102 dní. Těsně před porodem staví matka pro svá mláďata v dutině stromu nebo ve vidlici větví hnízdo z listí. Počet mláďat se pohybuje v rozmezí 1 - 3, ovšem nejméně v polovině případů se rodí dvojčata. Rodné hnízdo slouží jako základna pouze několik týdnů. Postupem času matka mláďata několikrát za den přenáší a ve stáří 2 - 3 měsíců se už pohybují sama. Mladí lemuři pohlavně dospívají ve dvou letech.

Ochrana druhu:
Stejně jako u jiných lemurů ohrožuje jeho existenci odlesňování a intenzivní lov. Oba poddruhy jsou tak zařazeny v Evropských chovatelských programech EEP.

Zajímavosti:
- Lemuři vari se neúnavně dorozumívají štěkavými až chraptivými zvuky.
- Rodové pojmenování čeledi pochází z latinského slova lemuros. Tímto slovem nazývali antičtí Římané duchy zemřelých, kteří se ozývají za nocí pekelným křikem. Přesně tak asi připadaly noční hlasy lemurů prvním Evropanům, kteří vstoupili na Madagaskar. Proto je pojmenovali jako pomyslná noční strašidla.
Zvířata v ZOO Zlín:
- 5 samic
- v zoo od roku 1988
- odchováno celkem 14 mláďat
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama